logo


Dolgu Uygulamalarına Yaklaşım

Yüz bölgesinde yapılan dolgu tedavilerinde, estetik uygulamalarda, şakakların çok önemli bir yere sahiptir. Şakakların formları göz çevresindeki sınırları belirler. Genç bir yüz tam bir konveks oval şekle ve ciltaltı derin yağ dokularında düzgün bir dağılıma sahiptir. Yaşlanmayla birlikte iskelet yapıda olan değişikliklerin yanı sıra yumuşak dokuda incelme olur. Özellikle şakak ve yanaklarda. Gençlik döneminde olan oval şeklin yerini şakakların çöktüğü farklı bir şekle bırakma eğilimi vardır. Yaşlandıkça deri altı yağ dokuda azalma olur. Burun ve ağız kenarındaki oluklar belirginleşir. Göz kapakları düşer. Şakaklar çukurlaşır. Sonuçta yüzdeki yumuşak dokuda sarkma, volümünde azalma, yağ dokuda azalma ciltaltı desteği sağlayan kollajen ve elastinde azalma görülür. Alın ve kaş bölgesi, göz altı halkaları ,elmacık kemiği iyice ortaya çıkar. Gençlerde şakaklardaki kasların üzerindeki derin ve yüzeyel yağ yastıkçıkları yeterlidir. Bu yastıkcıklar göz çevresine ve kaşın dış kısmına destek sağlar. Yaşlandıkça bu yağ erir ve bu alandaki erime şakakta çökmeyi konkaviteyi iyice belirginleştirir.

Bunun ikinci bir sonucu olan kaş kenarındaki dokunun desteğinin kalkması kaşın dış kısmının aşağı düşmesine , göz kapağının daha da düşmesine ve bu bölgedeki kırışıklıkların artmasına sebep olur. Birçok kişi şakaklardaki bu volüm kaybını ve yüzdeki ovalin bu nedenle bozulduğunu fark edemez.

Tedavide kaş çatma (botoks tedavi bölgesidir), nasolabial oluklar (ağız ve burun kenarındaki oluklar) alın kırışıklarına odaklanılmıştır. Oysaki yüz ovalindeki yağ dağılımı yaşlanmanın önemli bir göstergesidir.

Yeniden genç görünümü sağlamak için şakakların volümünün geriye dönmesi önemli bir gerekliliktir.Böylece daha genç bir görünüm ve ikincil bir etki olarak kaşın dış kenarının da kalkması sağlanır.Göz kenarı kırışıklıkları azalır.

Dolgular minimal invaziv etkili bir şakak volüm tedavisi için uygundur. Hyalüronik asit içerikli dolgular iyi bir seçimdir. Bunun dışında kollajen üretimini aktive eden dolgular da kullanılabilir.Örn Poly-L-Lactic –acide (PLLA) şakak tedavisi 2-4 seans içerir. 6-8 haftada bir ziyaret etmelidir. Kollajen stimülatörleri kullanıldığında nodül oluşumunu engellemek ve pürüzsüz bir yapı oluşması için hastaya hergün bu bölgeye masaj yapması önerilmelidir.

Deneyimlerimize göre 8. Haftada hasta % 20 düzelme düzelmeyi görür.Halüronik asid ile yapılan tedavide etki hemen görülür.12-18 ay sürer. PLLA kullanımında nihai etkiye ulaşmak 10 ayı bulur.Ancak kalıcılığı uzun sürer.

Başka bir alternatif Calcium Hydroxyapatite dolgulardır. Bilinen etkisini hemen gösterir.Kırışıklıklar anında yumuşar. Birkaç ay sonra mikropartiküller kollajen yapımını stimüle eder. Volüm restorasyonu sağlar ve etkinin 2 yıl uzamasını sağlar.

Sonuç olarak tedavi edilirken tüm yaşlar için yüz anatomisini ve hacim kaybını iyi değerlendirmek gerekir.

Birçok hasta ilk olarak sarkmış yüz ve gülme çizgilerini ve göz çevresi çizgilerinin farkındadır. Şakakları göz ardı ederek sadece nasolabial oluklar( burun ve ağız kenarındaki gülme çizgileri) tedavi etmek kabarık yanak görünümüne ve çarpık bir yüz ovaline neden olur.Hasta mutlaka doğru tedavi planlaması ,doğru dağılım ve genç bir görünüm için bu tedavinin gerekliliği konusunda bilgilendirilmelidir.

Hyalüronik asit ve calcium Hydroxiapatit ile tedavi edilirken küçük derialtı nodüllerden sakınmak için yeterince derin enjeksiyon yapıldığından emin olunmalıdır.PLLA ile yapılan tedavilerde nodül oluşumundan kaçınmak için düzenli masaj yapılması önerilmelidir.

Belirgin nodüller delinmeli ve drene edilmeli. Yüzeyel yapılan Calcium hydroxyapatit dolgularda da bu yapılabilir. Derin nodüller masajın ihmal edilmesi ile olur, geri dönüşü zordur. Fazla uygulanan Hyalüronik asitli dolgulardaki nodüller Hyalüronidaz ile çözülebilir.

Doğru enjeksiyon tekniği ,derin enjeksiyon ile şakaklardaki çökmeyi tedavi etmek, yüzde önemli bir lifting, yükselme, yüz ovalinde düzelme, kaşın dış kısmının yükselmesi , göz kenarı çizgilerinin azalması gibi etkileri ile dramatik bir gençleşme sağlayabilir.